Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léta třicátá až šedesátá

Po vyhlášení samostatného československého státu se aktivně prosazuje řada sdružení v divadelní činnosti, např. Spolek akademiků chrudimských, Jednota střelecká, dramatický odbor Dělnické tělocvičné jednoty apod. V roce 1933 byla založena Mladá scéna s režisérem Ladislavem Novákem, propagující moderní hry.

V říjnu roku 1928 bylo z bezpečnostních důvodů zakázáno hrát ve starém divadle, činnost ochotníků byla provozována v provizorních sálech.

K slavnostnímu otevření nového chrudimského divadla v roce 1934 byla uvedena Smetanova opera "Libuše" v nastudování chrudimských ochotníků s orchestrem Chrudimské filharmonie. Ve sboru účinkovaly hudební spolky Slavoj, Smetana a Dělnické pěvecké sdružení. Druhým zahajovacím představením dne 20. února 1934 byla Jiráskova hra "Lucerna", rovněž v provedení chrudimských ochotníků.

V březnu 1936 byl ustaven Spolek divadelních ochotníků v Chrudimi pod vedením R. Geisslera, jehož členy byli téměř všichni tehdejší aktivní divadelníci. Spolek uváděl takřka všechny hry inscenované na profesionálních scénách té doby: Maryša, Lidé na kře, Noc na Karlštejně, Paličova dcera.

Spolek divadelních ochotníků si zdárně vedl až do okupace a ani v tomto těžkém období nezastavil svou činnost. V prosinci 1939 uvedl Mahenovu dramatizaci "Jánošík". Po osvobození Československa spolek nadšeně rozvíjel svou činnost. V září 1945 uvedl na scéně divadla obnovenou premiéru hry " Jánošík", znovu byla nastudována hra " Lucerna". Do repertoáru byly zahrnuty hry se současnou aktuální tematikou či protiválečně zaměřená díla. V roce 1951 se rozvíjí činnost ochotnického divadla v Chrudimi ve dvou souborech začleněných v ZK ROH n. p. Transporta a Elite (Eva). Oba soubory úspěšně pracovaly a reprezentovaly chrudimské ochotnické divadlo i v nejvyšších celostátních přehlídkách. Byly uvedeny hry " Profesor Mamlock", " Vassa Železnovová", " Matka", " Lucerna", " Letka Netopýr", " Legenda o lásce" a další. Po Fadějevově hře " Mladá garda" přijal kolektiv divadelních ochotníků ZK ROH Transporta jméno pro svůj soubor.

Po ustavení JKP v roce 1960 došlo ke sloučení obou souborů. V tomto období byl nastudován Topolům "Jejich den". Po roce 1961 dochází odchodem starých divadelních ochotníků k omezení a později k přerušení činnosti souboru.